Min son superhjälten

ur smålänningen 11 apr. 2018

Min son är en superhjälte. Han är inte iklädd superdräkt men han går igenom väldiga svårigheter varje dag och kämpar mot enorma motgångar.

Han har svårt att ha kläder på kroppen då han är högkänslig, att duscha är som att få spikar på sin kropp. Att äta all sorters mat och konsistens går inte, det han äter kan jag räkna på hans tio fingrar.
Kamrater har han inga, han har svårt att förstå ansiktsuttryck och integrera socialt. Alla ljud och intryck är stora och störande för honom och vi kan inte ändra aktivitet utan att förbereda honom utan att han får känsloutbrott.
I dag går han i en vanlig skola, detta har han gjort hela tiden.
De första tre åren var en kamp både för honom och oss föräldrar. Han fick ingen resurs och hans svårigheter skylldes på oss föräldrar, som fick en orosanmälan på sig. Vi kämpar hemma med hans svårigheter, att han ska få så mycket förberett så han slipper få utbrott som kan vara i timtal. Vi lagar två olika maträtter varje dag för att han inte kan äta den mat vi äter, än mindre äta med oss. Vi hjälper honom klä på sig. Han kan inte knyta sina skor för hans motorik fungerar inte som den ska. Jag utsätter min son för fruktansvärda saker varje dag på grund av att samhället kräver det.
I dag går han i en skola i stan. Efter tre års kämpande på en landsbygdsskola där både han och vi blev misshandlade av kommunen och dess instanser. Han tvingades bort från en skola han kände till, barn som accepterade honom för vem han är. Bytet blev fruktansvärt jobbigt för honom.

Men vi hade inget val som föräldrar. Skolan kunde inte acceptera min son.
Kommunen fick oss som familj att känna oss som sämsta möjliga föräldrar och att vår var bortskämd. I orosanmälan stod det att skolan inte ansåg att han har diagnos.
Efter en vecka fick han en heltidsresurs och anpassad skolgång i sin nya skola. Ändå uppvisar han ångest nu när skolan ska börja.
I dag finns det två till tre barn med en NPF-diagnos i en vanlig klass och det ökar stadigt.
Jag kommer sticka ut hakan och säga att Ljungby kommun är en kommun som inte tar hänsyn till barn med denna typen av svårigheter. De blir placerade i ett fack.
Jag hade ett möte med kommunen där jag ställde frågan varför min son ska utsättas för en vanlig skola. På detta mötet fanns även en ledande politiker. Svaret jag fick var att man inte vill särbehandla dessa barn och sätta dem i fack. Blir inte ett barn med elevassistent hos sig hela tiden, som inte kan vara i klassrummet hela tiden placerad i ett fack?
Min son är inte godkänd i ett ämne och kunskapen om hans funktionshinder är minimal hos vissa pedagoger samt skolor. Han lämnade landsbygdsskolan utan godkända betyg och motiveringen från läraren var att han inte vill lära sig.
Jag har en önskan: att mitt barn ska få slippa ångest och hantera svårigheter som vi kräver av honom.
Att han har en möjlighet att få gå i en specialskola där man har kompetent personal inom autism och adhd.
Att hjälpa honom på rätt sätt så han en dag kan gå ut i samhället.
För i dag ser jag inte hur han ska lyckas.
Så min fråga till Ljungby kommun är åter: när ska ni vakna och jobba för mitt barn och hans svårigheter och inte släcka bränder eller hantera symptom i stället för funktionshinder? Ska jag behöva flytta till en annan kommun för att min son ska få rätt och samma förutsättningar som ett ”normalt” barn?
Avslutningsvis vill jag relatera till en intervju i TV4 Nyhetsmorgon där Linus Söderström intervjuades om hans svårigheter med sin adhd samt Aspbergers och hur viktig resursskolan var för honom. Att det var den som han i dag kan tacka för att han är draftad till NHL. Jag kan inte ändra det som varit men jag kan försöka påverka mitt barns framtid. Och jag kommer inte sluta kämpa.

Pia Wallenborg
stolt mamma till en superhjälte

boy child clouds kid
Photo by Porapak Apichodilok on Pexels.com

 

Föregående                                                                                                     Nästa

Advertisements
Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close