”Ingen orkar genomlida det jag gjort och fått uppleva”

Ur Smålänningen 8 dec. 2018

Kvinnan som berättar om sina upplevelser i texten skriver: ”Jag skulle kunna fylla en tidning om jag berättade om mitt liv. Hur svår skolan var. Hur mycket stryk jag fick av min far för att jag inte kunde sitta still och vara artig.”

Utan en förklaring, förståelse eller rätt hjälp självmedicinerade kvinnan bakom denna texten med droger och försökte till slut ta sitt liv.
– Jag misslyckades att ta mitt liv. Nu i efterhand ser jag det som att jag lyckades överleva.

Smålänningen har i en serie artiklar skrivit om hur det är att leva med någon av de diagnoser som räknas in under samlingsnamnet NPF. Här kommer nästa del i serien, om en blivande mormor som ville ta sitt liv.
”När jag växte upp talades det inte om ADHD eller autism. Inte heller de diagnoser som räknas inom NPF.
Jag är i dag i övre medelåldern, har en familj och första barnbarnet på väg.

Välavlönad.
I går läste jag en blogg där bloggerskan skrev att hon fick en ”släng” av ADHD.
En ”släng” av? Jag har förstått att det är ett modeord men hade dessa människor fått uppleva vad funktionsnedsättningen verkligen gör för en människa så tror jag att man aldrig skulle slänga sig med den form av uttryck igen.
Jag var 47. Jag hade gett upp.
Mannen jag trodde var mannen i mitt liv sa att han inte orkade med mig mer.
Det var droppen.
Jag bestämde mig att ta mitt liv för ingen orkar genomlida det jag gjort och fått uppleva. Den natten hamnade jag i respirator och hela mitt liv passerade i revy. Jag misslyckades att ta mitt liv. Nu i efterhand ser jag det som att jag lyckades överleva.
Fyra månader senare står jag med ett papper i handen och diagnosen ADHD.
Jag skulle kunna fylla en tidning om jag berättade om mitt liv. Hur svår skolan var. Hur mycket stryk jag fick av min far för att jag inte kunde sitta still och vara artig. För att jag inte kunde föra mig.

Jag har missbrukat droger för då hände något. Jag blev någon. Jag fungerade socialt och blev någon. Jag har skadat mig själv i dåliga relationer där jag bara bad om att bli älskad. För jag hade under hela min uppväxt fått till mig att jag inte var älskvärd.
Jag är i dag en lycklig mamma till fyra barn. Jag medicinerar lagligt för min hyperaktivitet och det som ingen kunnat hantera, allra minst jag. Min ADHD. I dag mår jag bra och följer alla artiklar, nyheter och debatter kring ämnet med stort intresse men även av förskräckelse. Mänskligheten skriker på hjälp.
Tre av mina barn har i dag någon eller några diagnoser inom NPF. Det är enligt forskning ärftligt. Det blir inte mindre barn med denna funktionsnedsättning, tvärtom. Hade jag fått bestämma utefter min egen erfarenhet så hade både jag och mina barn mått bättre av att få ett ord på mina svårigheter tidigare.
En annorlunda skolgång med en läroplan ihop med en möjlighet till rehabilitering. För att fungera i det samhälle som är i dag. Att mina föräldrar hade fått kunskapen och kanske inte sett mig som bortskämd eller olydig.
I dag finns den: Kunskapen.
Jag vill förmedla vad en kurator en gång sa till mitt ena barn som fick diagnosen.
– Förr i tiden, ja på Hedenhösarnas tid fanns det jägare och samlare. De som jagade behövde de egenskaper som en person med ADHD besitter för att föda det samhälle de byggt upp.

Och det är så sant! För i dag ger man inte barnen som fötts som jägare rätt förutsättningar för att klara sig. Ge utlopp av den energi de besitter. I dag är allt fyrkantigt och håller du dig inte inom ramarna så är du “störig” eller “märklig”
Jag ber till de som sitter med makt att ändra och påverka.
Ni kan rädda liv redan nu. Bli en hjälte!
Ge mer pengar till skola och vård. Inse att alla barn inte har samma förutsättningar. Alla är unika. Utbilda och engagera våra fantastiska lärare, rektorer och elevassistenter om dessa funktionshinder.
För man kan anpassa verksamheten. Man kan göra livet enklare för dessa barn. Och familjer. Låt inga fler barn hamna i den typen av liv jag fått uppleva. Det är ingen värd.
Och jag vill avsluta med att be er alla: Släng er inte med ord som den meningen att ha en släng av ADHD ej heller nedvärdera någon med funktionsnedsättningen. De är jägare! Utan dem ( oss ) hade mänskligheten inte överlevt!”

Föregående                                                                                                                           Nästa

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close